Ανακαλύψτε τη Θάσο

Στο βόρειο Αιγαίο, υπάρχει ένα μέρος μακριά από την πολυκοσμία και την κίνηση τυπικών καλοκαιρινών προορισμών. Το ελληνικό νησί της Θάσου είναι ένας ήσυχος αλλά όμορφος και πιο ικανοποιητικός παράδεισος διακοπών που μπορείτε να επισκεφτείτε στην Ελλάδα. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το νησί της Θάσου. Ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε και -ποιος ξέρει-, μπορεί να είναι ο επόμενος σταθμός σας στην Ελλάδα. Λοιπόν, θα έπρεπε να είναι, τουλάχιστον.

Κανένα άλλο ελληνικό νησί δεν μοιάζει με τη Θάσο στη γεωγραφία και το φυσικό τοπίο. Φανταστείτε ένα κυκλικό νησί με ένα βουνό ύψους 1200 μέτρων στη μέση, που περιβάλλεται από παρθένες παραλίες απαράμιλλης ομορφιάς.

Μπορεί να έχετε βρεθεί σε ένα νησί με παρόμοιο καταπράσινο τοπίο, αλλά υπάρχει μια διαφορά με τη Θάσο.

Η μεγάλη διαφορά με τα άλλα νησιά που ίσως έχετε επισκεφτεί και σας ενθουσιάσει είναι ότι στο νησί της Θάσου τα πεύκα αγγίζουν τις παραλίες τους και έτσι παίρνουν χρώματα και αρώματα από αυτές. Υπάρχουν πολλές παραλίες στο νησί, άλλες πιο κοσμοπολίτικες και άλλες λιγότερο.

Ιστορικά:

  • Η Θάσος είναι πιθανότατα το νησί των Σειρήνων του Οδυσσέα
  • Με βάση ιστορικά και γεωγραφικά στοιχεία η πατρίδα των Σειρήνων ήταν η σημερινή παραλία Αστρίς
  • Πίσω στην ιστορία τα κορίτσια της Θάσιας φημίζονταν για τα «κάλος» τους – την ομορφιά τους.
  • Οι Θάσιοι δεν ανήκαν σε καμία ελληνική αποικία, αλλά με τη βοήθεια των κατοίκων της Πάρου έχτισαν τη δική τους αποικία «Η Ήπειρος των Θασίων».
  • Ο πλούτος του νησιού περιελάμβανε ξύλο και ορυκτά (χρυσό, σίδηρο, κασσίτερο, μάρμαρο), λάδι, μέλι, ξηρούς καρπούς, κρασί και ξύδι
  • Κατά τον 1ο αιώνα π.Χ. Η βασίλισσα Κλεοπάτρα της Αιγύπτου, με δικά της πλοία, προμηθεύονταν από τη Θάσο τα καλύτερα προϊόντα του νησιού

Αγοράστε μου κρασί από τη Θάσο όταν πονάει η καρδιά μου,
Μόνο ένα ποτήρι και γιατρεύεται
Αντίδοτος (4ος π.Χ. αιώνας)

Δραστηριότητες στη Θάσο

Ενώ θαυμάζετε τη φυσική ομορφιά της Θάσου, σημειώστε ότι υπάρχουν πολλά να κάνετε σε αυτό το απομακρυσμένο μέρος του Αιγαίου.
ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΥΔΙΑ

Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού ονομάστηκε από μερικούς από τους πρώτους τουρίστες στο νησί τη δεκαετία του ’60. Σε μια μικρή κρουαζιέρα με σκάφος, και καθώς οι τουρίστες πλησίαζαν την παραλία, είδαν στη χρυσή άμμο την αντανάκλαση του ήλιου και φώναξαν… «χρυσή αμμουδιά»! Μέχρι εκείνη την ημέρα η τοπική ονομασία της περιοχής ήταν «Αυλάκια». (προφορική παράδοση)

Σήμερα η Χρυσή Αμμουδιά είναι μια από τις πιο καθαρές και οργανωμένες παραλίες του νησιού. Είναι η Ριβιέρα της Θάσου με πολλές διακρίσεις όλα τα τελευταία χρόνια (Γαλάζιες Σημαίες).

ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ

Καθώς πρόκειται για ένα μέρος με μεγάλη ιστορία, το πιο ενδιαφέρον σημείο στη Θάσο είναι η Αρχαία Αγορά, μια τοποθεσία με παλιούς ναούς, ερείπια ιερών, Αρχαίο Θέατρο και άλλα κτίρια.

ΛΙΜΝΟΘΗΚΗ ΓΚΙΟΛΑ

Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Θάσου, η Γκιόλα είναι μια όμορφη φυσική πισίνα λαξευμένη σε βράχο. Υπάρχουν πολλά υπέροχα μέρη για να δείτε στη Θάσο και η επίσκεψη στη Γιόλα είναι ένα από αυτά.

ΜΟΝΗ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ

Πρόκειται για ένα παλιό μοναστήρι με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, που βρίσκεται σε ένα λόφο πάνω από το Λιβάδι. Έχει χτιστεί στην κορυφή ενός γκρεμού και η θέα από εκεί ψηλά είναι μαγευτική.

ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΘΑΣΟΥ

Κατευθυνθείτε προς την ενδοχώρα και πριν το προσέξετε, το σκηνικό αλλάζει τελείως. Η τροπική ακτογραμμή δίνει τη θέση της σε πευκοδάσος, ελαιώνες και ένα δραματικό τοπίο.